Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cica fajták

                                   

Cica Fajták:                          Abesszin

                        abessin.jpg

Az abesszin macska eredete bizonytalan, de az biztos, hogy egyike a legrégebben ismert fajtáknak. Első példányait az abesszin háborúból hazatérő brit katonák vitték magukkal Angliába, ahol a befogott egyedekből önálló fajtát hoztak létre. Fajtaként Angliában 1882-ben ismerték el. Az első Nagy-Britanniába hozott abesszint Zulának hívták és Barrett-Lenard kapitány feleségének kedvence volt, még a fényképe is megjelent 1874-ben.

 

                                                     Iromba

                irimba.jpg

Az iromba egy cuki cica.

 

 

                                     amerikai curl

            abesszin.jpg

  Az amerikai görbe fülű története a legkisebb részletekig visszakövethető. 1981-ben Joe és Grace Ruga felfedeztek egy kiscicát a kertjükben, Lakewoodban, Kaliforniában. A macskának hátrahajló fülei és fekete, középhosszú bundája volt.      

 

                                             anatoli

                anatoli.jpg

Az Anatoli (eredeti nevén: Anadolu Kedisi) egy páratlan természetes macskafajta, mely ma is megtalálható Anatóliában, ahonnan származik, és Törökország számos vidékén; tulajdonképpen a török van és török angóra rövid szőrű változata

 

                                              Karthauzi macska

                        cica.jpg

A karthauzi macska a legrégebben tenyésztett fajták egyike. A karthauzi szerzetesek hozták magukkal Afrikából. A legkorábbi írásos emlékek a XVI. századtól vannak. Elfogadott, hogy a karthauzi a szír macskától származik, amely abban az időben zömök, szürkebundás, réz szemszínű cica volt. A mai karthauzi (chartreux) nevet először a XVII. század végén kapta.

 

                                                       csausz

                             cicus.jpg

A mocsári macska (Felis chaus), vagy csausz, a ragadozók (Carnivora) rendjébe, azon belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj. Mivel életterei a mocsaras, nádas vidékek, ezért mocsári hiúz és nádi hiúz néven is emlegetik.

 

                                            Bombay

 

          cica.jpg

Az 1950-es években egy kentuckybeli tenyésztő megpróbált a fekete amerikai rövidszőrű és a barna burma macskából "mini fekete párducot" kialakítani. A 60-as évekre Nikki Horner fekete bundájú, izmos testű, gömbölyű fejű és rézszín szemű macskákat tenyésztett ki. A fajtát 1976-ban ismerték el.

 

                                 egyiptomi mau

caca.jpg

Az egyiptomi mau 1940-ben került Amerikába. Egyiptomi macskafajta. Alkata nem keleti jellegű, hanem valamivel testesebb, zömökebb, izmosabb. Bundája erőteljesen mintázott. Szőrszínek: ezüst, bronz, füstös fekete (a feketét csak tenyésztik, a versenyeken nem kívánatos változat, gyakran nem engedik benevezni)

 

Birman

birman.jpg

Egyesek úgy vélik, hogy a Burmai szent templommacska keletről érkezett Európába 1916-ban. A fajta ismerői szerint azonban az első egyedek 1923-ban születtek Nizza mellett, egy fehér mancsú sziámi és egy hosszú szőrű macska szándékos vagy véletlen kereszteződéséből. Csak azután, hogy 1926-ban Párizsban kiállították, találták ki távoli eredetét és a legendát a khmer szerzetesről és macskájáról. Amikor az atyát útonállók megölték, a macska a fejére ugrott.